Dünden Bugüne Engellilik Araştırmaları
İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) tarafından Engellilik Araştırmaları Konferansı’nın ilk günü “Dünden Bugüne Engellilik” teması ile 15 Kasım 2018 tarihinde İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Konferansın açılış konuşmaları İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ ENUYGAR Müdürü ve Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Tayyar Kuz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit tarafından gerçekleştirildi.
“Engellilik İnsanlık Tarihi Kadar Eski Bir Olaydır”
İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasına, “Çok önemli bir konferans için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizim de ev sahibi olmamızdan dolayı duyduğumuz mutluluğu dile getirerek herkesi selamlıyorum” diyerek başladı.
İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, “Engellilik insanlık tarihi kadar eski bir olaydır. Belli dönemlerde toplumlar engellilik konusunda hassas olmuştur, belli dönemlerde ise bu hassasiyet kaybolmuştur. Burada engellilikle ilgili çok güzel bir çalışma yapılıyor. Özellikle tarihsel boyutuyla, geçmişten günümüze yapılanlar yönünden ele alınması çok önemli. Ben Resa Hocamızı ve ekibini canı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Engellilik Tarihi Bu Konferansın Belkemiklerinden Biridir”
Konferansın gerçekleşmesine destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan İÜ ENUYGAR Müdürü ve Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, “Engellilik deneyiminin kişisel ve toplumsal düzeyde etkilerini incelemeyi amaçlayan bu programın belkemiğini oluşturan en önemli konulardan bir tanesi engellilik tarihi ve engelliliğin tarihsel ve sosyokültürel boyutlarının incelenmesidir. Biz de araştırmalarımızı yaptığımızda bu konuda ülkemizde aslında birçok çalışma yapıldığını, birçok değerli araştırmacının bu konuda incelemeler yaptığını gördük. İşte bu konferansın amacı bu araştırmaları bir araya getirmek, bu araştırmacılarla ortak zeminde buluşmaktır” dedi.
Prof. Dr. Aydın konuşmasına şu şekilde devam etti: “Dünyada ve ülkemizde son yıllardaki en çarpıcı gelişmelerden bir tanesi de kendi ülkesini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kalan insanlardır. Biz de İstanbul Üniversitesi olarak bu konuya kayıtsız kalamazdık. Üniversitemizde okuyan Suriyeli engelli öğrencileri desteklemek amacıyla Avrupa Birliği destekli bir proje başlatıldı. Merkezimizin de içinde bulunduğu bu projeyle ilgili 2 panel yarınki programımızda yer almaktadır.” Prof. Dr. Aydın konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Umarım yoğun bir programı olan iki günlük bu konferansın sonunda edineceğimiz bilgiler, kuracağımız yeni dostluklar ve iletişim ağlarıyla ülkemizde engellilik araştırmalarının gelişimine bir katkı sağlayabiliriz. Konferansın yararlı ve verimli geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
“Ülkeler İnsan Hakları Karnesi Üzerinden Meşrutiyet Kazanıyor”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Tayyar Kuz, “Bildiğiniz üzere son yıllarda ülkeler insan hakları karnesi üzerinden meşrutiyet kazanıyor. Bu alandaki diğer bir husus da engelliler alanında sunduğu hizmetler üzerinden ülkelerin medeniyet ve gelişmişlik seviyesi belirleniyor. Ülkemizin son dönemde hayata geçirdiği uygulamalarla engellilik alanında büyük ilerleme kat ettiğini hepimiz görüyoruz. Bu, uluslararası alanda da görülen bir gerçektir” şeklinde konuştu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışma felsefesi ve perspektifi hakkında bilgi veren Kuz, “Engellilerin toplumsal yaşamın her alanına katılan, diğer bireylerle eşit koşullardan yararlanabilen bireyler olmasını hedefliyoruz. Çalışmalarımızı tüm vatandaşların topluma tam ve etkin katılımını sağlayacak, hiçbir vatandaşımızın ayrımcı uygulamalara maruz kalmayacağı şekilde planlamaya ve oluşturmaya özen gösteriyoruz” dedi.
Tayyar Kuz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Hayatın her alanında bir ve beraber olduğumuz bir toplum yaratmak üzere çalışmalarımıza daha da hız vereceğimizi belirtmekten mutluluk ve gurur duyuyorum.”
“Bu Platform Engellilerimiz ve Ülkemiz Açısından Büyük Önem Arz Ediyor”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit ise, “Tarihten günümüze edinilen tecrübelerin, yapılan araştırmaların ve gerçekleştirilen uygulamaların harmanlanacağı bu platform hem engellilerimiz hem ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
TÜİK’in engelli nüfus ile ilgili yaptığı araştırmaları referans vererek bazı istatiksel veriler paylaşan Macit, “Engelliliğin toplumsal hak, beklenti ve memnuniyet çerçevesinde ne denli bir kesimi temsil ettiği açıktır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Tayyar Kuz, Nihat Macit ve Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın’a İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat tarafından plaketleri takdim edildi.
Ardından İÜ Osmanlı Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi İcra Heyeti Şefi Dr. Gönül Paçacı Tunçay şefliğinde “OMAR Konseri” gerçekleştirildi.
Konferansta Engellilik Tarihi, Tıptaki Gelişmeler, Asistif Teknolojiler, Özel Eğitim, Sanat ve Engellilik, Erişilebilirlik ve Evrensel Tasarım, Kamu Yönetimi ve Sosyal Politikalar, Sivil Toplum Hareketleri ve Aktivizm, Önyargılar ve Ayrımcılık, Engellilik ve Göç gibi önemli konuların ele alındığı farklı oturumlar düzenleniyor. Oturumların yanı sıra, sivil toplumda Türkiye’deki engellilik hareketinin ele alınacağı panel tartışmaların gerçekleştirildiği konferans 16 Kasım 2018 tarihinde sona erecek.
Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü