3 ARALIK ULUSLAR ARASI ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

İÜ ENUYGAR MERKEZİ
3 ARALIK ULUSLAR ARASI ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

İnsan, hayatının herhangi bir anında yeti kaybına uğrayabilir. Bu kayıp toplumsal yaşama katılmasını önlediğinde engellilik olgusu ortaya çıkar. Toplum onu “engelli” olarak etiketlediğinde, kendi kimliğine yabancılaşır ve “engelli” kimliğiyle anılmaya başlar. Artık sadece yaşadağı yeti kaybının getirdiği zorluklarla değil, toplumsal ayrımcılıkla da mücadele etmesi gerekir.

‘Engelli’ olmak, işitmemek, görmemek veya yürüyememek değildir. Bunları yapamadığı için toplumun “öteki” olarak algıladığı bir kimliğe sahip olmaktır.

‘’Yeti kaybı sadece bireysel bir farklılıktır, ‘engellilik’ ise toplumsal bir dezavantaj olarak kişinin hayatına damga vurur.

Birleşmiş Milletler 1992 yılında, 3 Aralık gününü Uluslar arası Engelliler Günü ilan ederken, ‘engelliliğin bir dezavantaj değil, sadece bir farklılık’ olduğu mesajını dünyaya yaymayı amaçlamıştır.

Biz de İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Merkezi olarak, 2003 yılından beri, farklılıklara saygı duyulması ve eşit fırsatlar verilmesi halinde, yeti kaybı yaşayan bireylerin ‘engelsiz’ bir yaşam sürebileceğini savunuyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz faaliyetleri, 2017 yılından ‘Engellilik Araştırmaları’ disiplini altında sürdürüyoruz. Teknoloji ve sanatla bütünleştirdiğimiz multidisipliner çalışmalarımızla, ön yargıların ve ayrımcılığın olmadığı bir topluma dönüşüm için mücadeleye devam edeceğiz.

Bize katılın, birlikte güçlü ve kalıcı bir toplumsal dönüşümün parçası olalım.

01/12/2017