Bilişim Erişilebilirliği Paneli Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ ENUYGAR) tarafından Bilişim Erişilebilirliği Paneli, 15 Mart 2017 tarihinde İÜ Avcılar Yerleşkesi Mühendislik Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Bilişim erişilebilirliği” konusunda üniversitelerde ve tüm toplumda farkındalık yaratılması amacı ile düzenlenen panelde özellikle mühendislik eğitimi alan öğrenciler için evrensel tasarım ve bilişim erişilebilirliğine ilişkin eğitim çalışmalarının başlatılması hedeflendi. Panelin açılış konuşmasını İÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın yaptı.
Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın’ın ardından konuşma yapan İÜ ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, İstanbul Üniversitesi olarak bilişim erişilebilirliğinde nasıl daha iyi noktalara gelinir sorusunun cevaplarını aradıklarını belirtti.

Ardından söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay sunumunu yapmak üzere Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı Direktörü Dr. Engin Yılmaz’a sözü bıraktı. Dr. Yılmaz, web sayfaları ve uygulamalardaki görsellerin görme engelli kimselerin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi ve bu düzenlemelerin ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinden bahsetti. Dr. Yılmaz, klavye bazlı erişimin önemine vurgu yaparken, entegre edilen her yeni içerik için engelli kimselerin bu özellikleri nasıl kullanacağının da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Yılmaz, tüm bunların evrensel tasarım prensiplerine uyularak yapılan düzenlemeler ile ortadan kalkacak sorunlar olduğunu vurguladı.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı Onur Cantimur ise, “Görme engelliler kadar işitme engelliler de bilgiye ulaşmada sıkıntı çekiyorlar. Toplumdaki algı nasıl olsa okuyabilir, anlayabilir şeklinde ama gerçekte durum öyle olmuyor. Çünkü bir işitme engelli her gördüğünü, okuduğunu algılayamaz. Kelime dağarcığı dardır. Belli bir yaşa kadar dil becerisinden geri kalmıştır. Bu nedenle küçük çözümlerle aslında onların hayatını ne kadar kolaylaştırabileceğimiz üzerine farkındalık yaratmak ana hedefimiz olmalıdır. Web siteleri üzerine konulan canlı destek hatları, işaret dili videoları gerçekten büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Çünkü biz başka insanlara yük olmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Panel, soru cevap bölümünün ardından son buldu.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü