Bilişim Erişilebilirliği Toplantısı

• Bilişim Erişilebilirliği Toplantısı Gerçekleşti

BİLİŞİM ERİŞİLEBİLİRLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Üniversite / – 20 Ocak 2017 15:11

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Bilişim Erişilebilirliği Toplantısı 18 Ocak 2017’de gerçekleşti

AJANS ÜNİVERSİTE – Elif SAATÇIOĞLU

FOTOĞRAF – Safiye ALTINKUM

18 Ocak 2017’de İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, Kılıçlık Toplantı Salonunda İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma(ENUYGAR) Merkezi tarafından düzenlenen Bilişim Erişilebilirliği Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının amacı, “bilişim erişilebilirliği” ve konusunda üniversitelerde ve tüm toplumda farkındalık yaratılması ve özellikle mühendislik eğitimi alan öğrenciler için evrensel tasarım ve bilişim erişilebilirliğine ilişkin eğitim çalışmalarının başlatılmasıydı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(ASPB) İl Müdürlüğü bünyesinde iki yıldır çalışmalarını sürdüren “Bilişim Erişilebilirliği Komisyonu,” üniversitelerdeki çalışmalarına İstanbul Üniversitesinden başlamak istediklerini bildirdi. İÜ ENUYGAR Merkezi koordinasyonunda planlanan toplantıya Üniversitemizin Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUYAMER), Enformatik Bölümü, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Mühendislik Fakültesi, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı, Engelsiz Bilgi Merkezinden yetkili kişiler davet edildi.

Bilişim Erişilebilirliği Toplantısının açılışında ASPB İl Müdür Yardımcısı Komisyon Başkanı Halis Kuralay ve İÜ ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın konuşma yaptı. Ardından Komisyon üyesi, Boğaziçi Üniversitesi GETEM Direktörü Dr. Engin Yılmaz slayt sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Yılmaz, görme engelli kişilerin nasıl bilgisayar kullandıklarını, erişilebilir web sitelerinin özelliklerini (algılanabilirlik, işlem yapılabilirlik, anlaşılabilirlik ve sağlamlık kriterleri) ve erişilebilir bir doküman hazırlamak için gerekli basamakları ve bunun önemini anlattı. Yılmaz, web sayfaları ve uygulamalardaki görsellerin görme engelli kimselerin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi ve bu düzenlemelerin ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinden bahsetti. Klavye bazlı erişimin önemine vurgu yaparken, entegre edilen her yeni içerik için engelli kimselerin bu özellikleri nasıl kullanacağının da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Tüm bunların evrensel tasarım prensiplerine uyularak yapılan düzenlemeler ile ortadan kalkacak sorunlar olduğunu vurguladı.

Ajans haberi için tıklayınız

Fotoğraf galerisi

dsc_0020

Dikdörtgen masanın çevresinde oturan katılımcılardan bir görüntü