Mimar Şükrü Sürmen Dijital Arşivini Açarken

Mimar Şükrü Sürmen ülkemizde mimari erişilebilirliğin duayenlerindendi. 19 yaşında kendi deyimi ile “tekerlekli sandalye sakatı” olduktan sonra, kaza geçirmeden önce başladığı Mimarlık Fakültesini bitirdi. 66 yıllık yaşamının 47 yılında “tekerlekli sandalye kullanan bir mimar” olarak yaşadı ve çalıştı.

Şükrü Sürmen alçak gönüllü, özverili ve paylaşımcı kişiliği ile kendisine danışılan her konuda katkı sağlamak için büyük bir çaba harcardı. 2003 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Özürlüler Araştırma Merkezinin Danışma Kurulunda bizlerle birlikte büyük bir heyecanla çalıştı. Logomuzun ne olacağını tartıştığımız günü hatırlıyorum. Bize engelli bireyi bütünden ayırmadan, toplum içinde var oluşunu vurgulamak gerektiğini anlatmıştı. Sonunda logoyu tasarlamayı üstlendi ve bir hafta sonra bize ulaştırdı.

2010 yılında Üniversitemizin başlattığı “engelli dostu İÜ” projesinde bizi yönlendirdi, yerleşkelerin erişilebilirlik konusundaki değerlendirmeleri yapacak gönüllü öğretim üyelerimize ve personelimize eğitimler verdi. Üniversitemizin bütün yerleşkelerinde erişilebilir iç ve dış mekanlar için hiç bir karşılık almadan mesaisini harcadı.

Son derece üretken ve çalışkan bir kişiliğe sahip olan Şükrü Sürmen farklı alanlarda pek çok çalışma yaptı.  Engellilik ve yaşlılık üzerine sadece mimaride değil, tüm alanlarda felsefik ve bilimsel yaklaşımla kaleme aldığı makaleleri, araştırmaları ve kitapları vardır. Mimari standartların oluşturulması için ürettiği çizimler, kılavuzlar, çeşitli kamu kurumları için ürettiği projeler, yurt dışı araştırmaları sonunda yazdığı makale ve çizimler, sosyal konularda yazdığı makale ve araştırmalar, şiir ve hikaye dalında edebi eserler…

Onu ve eserlerini gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla bir araya getirdiğimiz “ Y. Mimar Şükrü Sürmen Dijital Arşivi”  engellilik araştırmaları için önemli bir kaynak olacaktır. Arşivin derlenmesinde yardımcı olan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksenin İnalhan’a, Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Başkanı Ramazan Baş’a,…..şükranlarımızı sunarız.

Prof. Dr. Resa Aydın

3 Aralık 2015

Y.Mimar Şükrü Sürmen’e ait kitapları, öyküleri, şiirleri, araştırmaları, makaleleri, fotoğraflarının İÜ Engelliler Uygulama Merkezi ile İstanbul Üniversitesi web sayfalarında yayınlanmasında akrabası Prof.Dr.Serpil MÜRTEZAOĞLU tarafından yazılı onay verilmiştir.

26/11/2015