2012 Yılı

ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ENUYGAR)

18 Ocak 2012 tarihinde ENUYGAR, Kütüphane Daire Başkanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın çalışmaları sonucunda “ENGELSİZ BİLGİ MERKEZİ”  YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET tarafından açıldı. Merkez görme engelli öğrencilere hizmet sağlamak için en son teknoloji ile donatılarak, Merkez Kütüphanesi içinde kuruldu.

● 28 Şubat- 5 Haziran 2012 tarihleri arasında ENUYGAR tarafından II. Türk İşaret Dili kursu düzenlendi. Türk İşaret Dili Eğitmeni Azmi TUNCEL’in değerli katkılarıyla gerçekleşen kurs SKS ihale salonunda üniversite öğrencisi ve personel 28 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

İÜ Beden Eğitimi Meslek Yüksek Okulu(BESYO) Spor Yöneticiliği Bölümü 2011- 2012 Öğretim yılı ders programına ENUYGAR Müdürü Prof Dr. Resa AYDIN “ENGELLİ SAĞLIĞI” ders programı ve uygulamasını dahil etti ve sorumluluğunu aldı. Dersin amacı “ Uzun süreli fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal sakatlığı olan kişilerin sağlıkla ilgili sorunlarını, günlük yaşam aktivitelerinde karşılaştıkları problemlerini  ve toplum yaşamına katılımlarıyla ilgili sorunlarını öğrenmektir.” Dersin süresi 14 haftadır.

● Eylül –Ekim ayları içinde ENUYGAR yönetmeliği üzerinde çalışmalar yapıldı.

● 10  Ekim 2012 tarihinde ENUYGAR yönetmeliğinin son hali YÖK ‘e gönderildi.

• Genel Kurul kaldırıldı.

• Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi olan adı “Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirildi.

●  31 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi ders programına ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa AYDIN “ENGELLİ YAŞAM” dersini dahil ederek sorumluluğunu aldı. İBB Ulaşılabilirlik Projesi  ve  Psikolog Aylin İPEK Türk İşaret Dili Uygulama eğitimi vererek derse katkıda bulundular.

●  Farklı Açılardan Engellilik Projesi, Mevcut Durum Tespiti İyileştirmeye Yönelik Politika ve Uygulama Önerileri “TASLAK RAPOR”un Proje Yöneticisi olan  Sabancı Üniversitesi tarafından hazırlanan programa ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa AYDIN Danışma Kurulunda yer alarak katkıda bulundu.

Raporda ülkemizdeki engelli bireylerin yaşamında önemli olan dört  ana başlık ele alınacaktır:

• Eğitim Hizmetlerine Erişim
  • Erişilebilirlik
    1. Fiziksel mekanlarda ve ulaşımda
    2. Hizmet ve bilgiye erişim
  • İstihdama İlişkin Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri
  • Siyasal Katılıma İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri
  • Tıbbi Tanılama ve Rehabilitasyonda Güncel Durum

●  5 Mayıs-9 Haziran 2012 tarihleri arasında “Serebral Palsi’li Çocukların Ailelerine Yönelik Aile Odaklı Terapi Programı” İstanbul Tıp Fakültesi Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Pediatrik Pediatrik Rehabilitasyon Birimine kayıtlı 30 Serebral Pasli’li çocuğun ailelerine yönelik rehabilitasyon, eğitim ve psiko-sosyal destek etkinliği düzenlendi. Toplam eğitim süresi 18 saatti. Programa destek veren birimler:

•        Kağıthane Belediyesi

•        Satir Aile Terapisi Enstitüsü

•        Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü

•        İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi FTR AD(ENUYGAR Müdürü Prof.Dr. Resa AYDIN)

●  15-16 Kasım 2012 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından  Radisson Blu Conference &Air Por Hotel’de düzenlenen “Özürlü ve Yaşlı Alanında Uluslararası  Hizmet Sağlayıcılar Forumu”na ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa AYDIN katıldı.

● “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinliği” ENUYGAR VE EÖB tarafından İÜ İletişim Fakültesi Cep Sinema Salonu’nda düzenlendi.

• Açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği DİNN yaptı.

•Türk İşaret Dili’nin gelişmesinde önemli katkıları olan Türk İşaret Dili Eğitmeni Sayın Azmi TUNCEL’e teşekkür plaketini Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Özürlü Öğrenciler Birimi Müdürü Sayın Nevriye YAVUZ takdim etti. Enuygar Müdürü ve Engelli Öğrenciler Birim Sorumlusu Prof.Dr. Resa AYDIN ile EÖB Beyazıt Yerleşkesi Sorumlusu Uzman Songül ALTINSAÇLI da Azmi Tuncel’e teşekkür hediyeleri verdiler.

•10 Haftalık Türk İşaret Dili kursuna katılan öğrenci ve üniversite personeli katılım belgelerini Sayın Azmi TUNCEL’den aldılar.

● “Ulaşılabilirlik Erişebilirlik Saha Çalışması” seçmeli dersi ENUYGAR, Kağıthane Belediyesi ve Esenler Belediyesi ortak proje olarak yapıldı. Tıp öğrencileri ve eşleştikleri engelli öğrenciler birlikte saha çalışması yaptılar. Sonuç çalışma dosyası olarak 29 Aralık 2012 tarihinde sunuldu. Ortaya çıkan sonuç doğrultusunda Belediyeler tarafından erişebilirlik çalışmaları yapılacaktır.

● 20-23 Aralık 2012 tarihleri arasında Kastamonu Rotary Kulübü 74. Rotary Yarının Liderlerini Arıyor (RYLA) Semineri ile engelli bireyler arasından genç liderler yetiştirmeye yönelik Kastamonu’da düzenlediği seminere ENUYGAR Müdürü ve EÖB Sorumlusu Prof. Dr. Resa AYDIN, EÖB Beyazıt Yerleşkesi Sorumlusu Uzman Songül ALTINSAÇLI, EÖB Avcılar Yerleşkesi Sorumlusu Serdar KULAK, EÖB personeli Ilgın AYDINOĞLU ve engelli öğrencilerimiz katıldı.

11/12/2013